Ingrediënten voor Friese witlofstamppot
1 kg geschilde aardappelen
1 kg witlof
1 bekertje creme fraiche (= 125 ml)
1 kruidenbouillontablet
peper en zout
nootmuskaat
geraspte Friese nagelkaas
boter

 

Bereiden:
1. Schil de aardappelen en snijd die in stukken.
2. Maak de witlofstruikjes schoon, was ze, laat ze uitlekken en snijd ze in grove stukken.
3. Kook de aardappelen in lichtgezouten water gaar.
4. Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper.
5. Smelt een klontje boter in een diepe koekenpan en voeg de grofgesneden witlof toe.
6. Verkruimel het kruidenbouillontablet erboven.
7. Laat het geheel op laag vuur in ca. 20 minuten gaar stoven.
Voeg daarna de creme fraiche en wat peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe. Meng alles goed door elkaar.
8. Voeg hierna de puree toe en vermeng weer alles.
9. Doe de inhoud van de pan over in een vuurvaste ovenschaal en bestrooi het geheel met de geraspte nagelkaas. Leg er hier en daar klontjes boter op en laat het gerecht in een warme oven of onder een voorverwarmde grill een lichtbruin korstje krijgen.

Notities
Lekker met gerookte zalm, varkenslappen of zelfs een gehaktbal. Ook kunt u gebakken hamreepjes aan het gerecht toevoegen.

Inzender jietta

Posted in: Hotchpotch