Ingrediënten voor Biefstuk, champignons, tomaat Voor 4 personen: ——————- 1 a 1 1/2 pond rundvlees (biefstuk) in reepjes gesneden 1 1/2 eetl bloem zout, peper 1 tl tijm 1 pond champignons in plakjes 1 ui , gesnipperd 1 tl knoflookpasta 1 eetl boter 1 dl gezeefde tomaten (blok) 1 dl runderbouillon 1/2 tl suiker 1/4 l creme fraiche 2 eetl peterselie   Bereiden: Meng de bloem, zout, peper en tijm door elkaar en bestrooi hiermee het in smalle reepjes gesneden vlees Fruit de ui in de hete olie en schep er de knoflook en de champignons doorheen Schep dit mengsel uit de hete olie en bak er de reepjes vlees in tot ze bruin zijn Voeg de gezeefde tomaten en de bouillon toe Meng er het zout en de suiker doorheen, roer de creme fraiche erdoorheen en voeg het gefruite ui mengsel toe Strooi er vlak voor het opdienen de fijngehakte peterselie overheen Bereidingstijd in minuten 15 Inzender Patricia

Ingrediënten voor capucijners spekblokjes gehakt (half om half) 1 blik capucijners soepgroente een rookworst peper en zout Bereiden: spekblokjes uitbakken gehakt rulbakken in het vet van de spekblokjes capucijners afspoelen en erdoor roeren pakje soepgroente erdoor en de rookworst in schijfjes erdoorheen alles circa 15 min. laten garen en klaar is het gerecht af maken met zout en peper en eventueel een scheutje maggie   Notities als je de spekblokjes met een beetje water bakt dan is het spek lekker knapperig en klaar als het water verdampt is. Je kunt het gerecht natuurlijk ook een beetje scherper maken door er een beetje hot ketchup over te doen bij het opdienen. Bereidingstijd in minuten 20 min Inzender Wim Kouwenhoven  ( In Memory )   Toelichting. De site eenpansgerechten.nl ontvangt nog wel eens reacties, 1 daarvan is onderstaande en is zo mooi dat deze bij dit recept wordt vermeld.   Ontvangen van   martina kouwenhoven  Met ontroering dit recept gelezen, ik heb het in het verleden heel vaak gemaakt, dit recept is ingestuurd, zie ik, door mijn zoon, die 20 maart 2012 is overleden, af en toe vraag ik. geef me nou eens een seintje, zo ook vandaag,,,, en beland ik op deze pagina en vind dit recept en de naam van mijn zoon!!!! duidelijke boodschap… Namens Rene van eenpansgerechten bedankt Mevr. Kouwenhoven voor uw reactie!    

Ingrediënten voor kipfilet, spekjes, champignons, wijn, kippebouillon Voor 4 personen: ——————- 4 kipfilets in reepjes 1 eetlepel olijfolie 75 gr mager ontbijtspek in blokjes 1 ui 1 teentje knoflook 1 ons champignons 1 eetlepel bloem 2 dl rode wijn 1 dl kippebouillon 1 eetl tomatenpuree mespuntje tijm zout, peper   Bereiden: Verhit de olie in de wok en bak hierin het ontbijtspek tot ze knapperig zijn Voeg de kipfilet toe en bak ze goudbruin Fruit de ui en de knoflook mee en laat de champignons gedurende 2 min. onder voortdurend roeren meebakken Strooi de bloem erover en schep het mengsel goed door elkaar Schenk de wijn en van de kippebouillon in kleine scheutjes in de wok en blijf roeren tot het gerecht licht gebonden is Roer het tot slot de tijm en de tomatenpuree door en laat het nog 5 min in een afgedekte wok zacht sudderen Bereidingstijd in minuten 15 min Inzender Patricia

Ingrediënten voor lamsbout, aardappel, courgette, spinazie Voor 2 personen: ——————- 2 el olijfolie 200 gr lamsbout (zonder been) in blokjes 1 ui, grofgesneden 300 gr kleine aardappels in kleine blokjes 1-2 el currypasta (Patak) 1 blok tomaatstukjes (4 dl) 150 gr courgette in kwartplakken gesneden en beetgaar gekookt 300 gr verse spinazie 1 zakje kokospoeder of 50 gr santen (blok kokospasta) evt 1 el fijngesneden koriander   Bereiden: Verhit de olie in een braadpan en bak op hoog vuur in 4-5 min de blokjes vlees rondom lichtbruin Neem het vlees uit de pan en bak de ui ca 4 min op zacht vuur Voeg de aardappels toe en bak ze zachtjes ca 5 min mee Voeg de lamsboutblokjes en currypasta toe en laat dit al omscheppend ca 3 min bakken, zodat alles bedekt is met de pasta Voeg de tomaatstukjes met het vocht toe en laat het gerecht 10 min zachtjes koken Schep de courgette en spinazie erdoor, warm deze kort mee zodat de spinazie net slinkt Roer het kokospoeder los met 1 dl warm water en schenk het mengsel over de curry Breng op smaak met zout en bestrooi evt met de koriander Bereidingstijd in minuten 30 Inzender Patricia

Ingrediënten voor franse bonenpot 1 rookworst (pak 250g Unox) 2 uien 1 teentje knoflook 3 eetlepels olijfolie 200g haricots verts (pot 580 ml Bonduelle) 1 pot witte bonen (370 ml Hak) 400g tomaten 1 theelepel gedroogde oregano zout, peper   Bereiden: 1. Wel de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing en snijd hem in plakken. 2. Pel de uien en de knoflook en snipper ze fijn. 3. Verhit de olie in een pan en fruit de uien en de knoflook ca. 3 minuten op een matig vuur. 4. Bak de plakken rookworst ca. 1 minuut mee. 5. Laat de haricots verts en de witte bonen uitlekken en voeg ze toe. 6. Was de tomaten en snijd ze in vieren. 7. Voeg de tomaten en de oregano toe aan het bonenmengsel. Warm het gerecht goed door. Breng op smaak met zout en peper. Inzender: Ben

Ingrediënten voor ALLEGAARTJE VAN RIJST EN VIS 2 el. boter 3 el. olijfolie 2 â“ 3 teentjes knoflook, geperst 2 cm gemberwortel, geraspt 400 â“ 500 g flinke garnalen 1 kop witte wijn 4 koppen water 10 groene sprietuien, fijngehakt (bewaar de helft als garnering) 1 â“ 2 staafjes kaneel, in kleine brokjes 2 tl. heel komijnzaad 1½ kop ongekookte rijst 1 bosje koriander, fijngehakt 2 hardgekookte eieren, fijngehakt of reepjes omelet sap van ½ limoen of ¼ citroen (bewaar de geraspte schil) zout en peper Bereiden: Maak een inkeping in de rug van elke garnaal; verwijder de aderen, bestrooi ze met een handvol zeezout en schud goed. Laat 5 tot 10 minuten staan en spoel dan af tot het water helder wegstroomt. Zet apart.   Verhit de helft van de boter en eenderde van de olie in de Skottel. Voeg er de knoflook en gember bij en bak een minuut lang om de geuren vrij te stellen. Doe daarna de garnalen erbij. Giet de wijn en het water in de Skottel. Verwijder de garnalen, zodra de vloeistof begint te borrelen  maar houd het vocht. Zet de Skottel weer op het vuur. Verhit de rest van de boter en olie. Bak de helft van de sprietuitjes licht aan, en voeg de specerijen erbij. Voeg er als laatste de rijst bij en let erop, dat de rijst gelijkmatig bedekt wordt. Giet al roerend het bewaarde nat erover  kopje voor kopje. Plaats de koepeldeksel over het gerecht en verhit over een lage vlam tot de rijst losgekookt is. Dit duurt 20 tot 25 minuten. Verwijder van het vuur, roer de koriander, de rest van de uitjes, ei, limoen-/citroensap en geraspte schil erbij, en zout en peper naar smaak. Leg tenslotte de garnalen netjes bovenop de rijst. Bereidingstijd in minuten 30 Inzender linda d.

Ingrediënten voor schelvisfilet, spek, champignons, kaas, ei Voor 4-5 personen: ——————— 750 gr dikke schelvisfilets 6 afgestreken tl zout 4 afgestreken eetl bloem 4 afgestreken tl paprikapoeder 1 tl witte peper 125 gr spek in blokjes 4 uien 75 gr boter 1 klein blikje champignons (of 100 gr champignons, gesn.) 1 prei 125 gr geraspte belegen kaas 1/2 l melk 4 eieren mespunt geraspte nootmuskaat   Bereiden: Het visvlees in stukjes snijden en bestrooien met een mengsel van 4 tl zout, bloem, paprikapoeder en peper In een pan de spekblokjes bakken en in het achtergebleven vet de stukjes vis goudbruin bakken De uien in ringen snijden en aan het baksel toevoegen Een vuurvaste schaal invetten met 25 gr boter, de inhoud van de pan in de schaal doen en gelijkmatig verspreiden Elke champignon in vier stukken snijden De prei in de lengte halveren, zorgvuldig schoonspoelen, laten uitlekken en daarna in plakjes snijden De samen met de stukjes champignons over de inhoud van de schaal strooien De kaas vermegen met melk, eieren, nootmuskaat en een weinig zout en dit mengsel over de stukjes vis gieten De schaal in 40 min in een warme oven zetten (160-180 gr C) Uit de oven nemen en 50 gr in stukkjes verdeelde boter op het gerecht laten smelten Notities Oventijd: 40 min Bereidingstijd in minuten 15 min Inzender Patricia

Ingrediënten voor Bonenschotel met calamares,kabeljauw en garnalen (3 pers.) 200 gram calamaris (pijlinktvis) of 150 gram inktvisringen 150 gram kabeljauwfilet 1 ui 1 vleestomaat 300 gram broccoli 2 eetlepels slaolie 1 visbouillontablet snufje cayennepeper 1 theelepel suiker 4 eetlepels creme fraiche 1 groot blik witte bonen 50 gram gepelde noorse garnalen 50 gram geraspte kaas   Bereiden: 1. Maak de calamaris schoon. Spoel ze af en verwijder de glazige pen uit de lichaamszak. Druk met de botte kant van een mes de kop op het werkblad en trek de lichaamszak voorzichtig los. Snijd de tentakels vlak onder de ogen af, verwijder de harde ringetjes (de bek) en snijd de tentakels in stukjes. Spoel de lichaamszak van binnen en buiten goed schoon en wrijf het donkere vlies eraf. Snijd de lichaamszak in ringen. 2. Snijd de kabeljauw in stukken van ca. 4 cm. Pel en snipper de ui. Ontvel de tomaat, halveer de tomaat en verwijder het vocht en de zaadjes. snijd het vruchtvlees in stukjes. Maak de broccoli schoon, verdeel de groenten in roosjes en snijd de dikke stelen in dunne plakjes. 3. Verhit de olie in een koekepan en bak de uisnippers zachtjes tot ze glazig zijn. Voeg de stukjes tomaat , bouillonblokje, cayennepeper, suiker en de creme fraiche toe. Roeren tot de tablet is opgelost. 4. Schep het ui-tomatenmengsel de witte bonen met het vocht, de broccoli, de inktvis, de kabeljauw en de garnalen in een ovenschaal en meng alles door elkaar. Strooi de geraspte kaas erover. 5. Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het midden in de oven in ca. 20 gaar worden. Bereidingstijd in minuten ca. 40 minuten Inzender karin

Ingrediënten voor Rijst, champignons, peultjes, garnalen Voor 2 personen: ——————- 2 dl kokosmelk (blik) 1/2 dl (kippen)bouillon (van tablet) 100 gr langkorrelrijst 1/2 tl geraspte limoenschil sap van 1/2 limoen 1 el honing 1 el sojasaus 1 el chilisaus 2 el zonnebloemolie 175 gr champignons, in plakjes 1 kleine rode peper, fijngesneden 1 teen knoflook, fijngesneden 200 gr grote gekookte garnalen, gepeld 50 gr tauge zout, peper   Bereiden: Breng de kokosmelk en de bouillon aan de kook Voeg de rijst toe, draai het vuur laag en kook gaar Roer de geraspte limoenschil, limoensap, honing, soja- en chilisaus door elkaar Verwarm 1 el olie en roerbak de champignons ca. 2 min. op hoog vuur Voeg de peultjes en rode peper toen en bak ze ca. 1 min. mee Schep de groenten uit de pan, verwarm 1 el olie en roerbak de knoflook ca. 2 min Voeg de garnalen toe en bak ze 1-2 min. mee Doe de groenten, het chili-limoenmengsel en de tauge bij de garnalen Warm het garnalen-groentenmengsel al omscheppend goed door Voeg evt. zout en peper naar smaak toe Serveren met de kokosrijst Bereidingstijd in minuten 20-25 Inzender Patricia

Ingrediënten voor Fiskegrateng 500 gr kabeljauw (vers of diepvries) 1½ el azijn 2 laurierblaadjes 8 peperkorrels 2 el boter 3 el bloem 1 dl kookvocht van de kabeljauw of visbouillon 2 dl melk of room 3 eieren 1 ui wat nootmuskaat 100 gr geraspte kaas 5 el paneermeel zout en versgemalen peper   Bereiden: Kook de vis, met de laurierblaadjes, de azijn, de peperkorrels en wat zout in een ½ liter water in ± 8 minuten zachtjes gaar (moet van de graat vallen). Laat de vis in een vergiet uitlekken en afkoelen. Snij de vis in stukjes. Bewaar het kookvocht. Snipper het uitje. Splits de eieren. Verwarm de oven voor op 275° C. Vet de ovenschaal in met boter. Smelt de boter in een pannetje en meng er al roerend 3 el bloem door. De bloem moet volledig door de boter zijn opgenomen. Voeg de melk en  1 dl visvocht of visbouillon toe en roer het tot een gladde saus. Klop de eierdooiers los met 2 eetlepels van de saus en roer dit vervolgens door de saus. Voeg de gesnipperde ui toe en laat de saus even zachtjes koken en dan wat afkoelen. Doe er de stukjes vis bij, breng op smaak met zout, peper en wat nootmuskaat. Klop de eiwitten stijf. Spatel dit voorzichtig door de vismassa en doe alles in de ingevette ovenschaal. Bestrooi het met geraspte kaas en paneermeel. Zet de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en laat het gerecht in   35 minuten een goudbruin korstje krijgen. Notities lekker met een frisse salade Bereidingstijd in minuten ca. 70 minuten Inzender Esther