Ingrediënten voor Fiskegrateng

500 gr kabeljauw (vers of diepvries)
1½ el azijn
2 laurierblaadjes
8 peperkorrels
2 el boter
3 el bloem
1 dl kookvocht van de kabeljauw of visbouillon
2 dl melk of room
3 eieren
1 ui
wat nootmuskaat
100 gr geraspte kaas
5 el paneermeel
zout en versgemalen peper

 

Bereiden:

Kook de vis, met de laurierblaadjes, de azijn, de peperkorrels en wat zout in een ½ liter water in ± 8 minuten zachtjes gaar (moet van de graat vallen). Laat de vis in een vergiet uitlekken en afkoelen. Snij de vis in stukjes. Bewaar het kookvocht.
Snipper het uitje. Splits de eieren.
Verwarm de oven voor op 275° C. Vet de ovenschaal in met boter.
Smelt de boter in een pannetje en meng er al roerend 3 el bloem door. De bloem moet volledig door de boter zijn opgenomen. Voeg de melk en  1 dl visvocht of visbouillon toe en roer het tot een gladde saus.
Klop de eierdooiers los met 2 eetlepels van de saus en roer dit vervolgens door de saus. Voeg de gesnipperde ui toe en laat de saus even zachtjes koken en dan wat afkoelen.
Doe er de stukjes vis bij, breng op smaak met zout, peper en wat nootmuskaat.
Klop de eiwitten stijf. Spatel dit voorzichtig door de vismassa en doe alles in de ingevette ovenschaal. Bestrooi het met geraspte kaas en paneermeel.
Zet de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en laat het gerecht in   35 minuten een goudbruin korstje krijgen.

Notities

lekker met een frisse salade

Bereidingstijd in minuten

ca. 70 minuten

Inzender Esther

Geplaatst in: Visgerechten